Svetkovina, blagdan i spomendan po katoličkom liturgijskom kalendaru

Svetkovina, blagdan i spomendan – koja je razlika?

Pokušat ćemo objasniti razliku važnosti određenih dana po katoličkom liturgijskom kalendaru.

Mnoge vjernike zanima po čemu se u katoličkom liturgijskom kalendaru neki dan određuje kao svetkovina, blagdan ili spomendan? Prvotni i temeljni blagdan u kršćanstvu jest nedjelja, kada Crkva slavi vazmeno otajstvo prema apostolskoj predaji koja ima svoj početak u samom danu Kristova uskrsnuća.

Liturgijska se slavljenja klasificiraju i primaju svoj stupanj prema važnosti i značenju koje im se pridaje. Tijekom povijesti to se mijenjalo i dovelo do veoma složenoga blagdanskog poretka.

Nakon Tridentskog sabora, održanog u 16. Stoljeću, bilo je šest različitih blagdanskih stupnjeva, a mnogi blagdani imali su svoje osmine, što je značilo da je cijeli tjedan nakon blagdana bio obilježen tim blagdanom.

Osmine su se dijelile na povlaštene, redovite i jednostavne. Osim toga, povlaštene osmine dijelile su se na osmine prvoga, drugoga i trećega reda. Bilo je nekoliko pokušaja pojednostavljenja ovoga kompliciranog stupnjevanja liturgijskih slavljenja.

Prema odredbi Drugoga vatikanskog sabora (SC 107), došlo je do znatnog pojednostavljenja. Opća načela o liturgijskoj godini i kalendaru, donesena godine 1969., određuju da se liturgijska slavlja unaprijed razlikuju i nazivaju: svetkovina, blagdan, spomendan.

Svetkovine su najznačajniji dani, slavi se neko posebno Božje djelo spasenja. Svetkovine su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana. Njihovo slavljenje počinje Prvom večernjom prethodnoga dana. Jedino Uskrs i Božić imaju svoju osminu.

Blagdani su drugi stupanj liturgijskih slavlja. Slave se u okviru prirodnoga dana, nemaju Prve večernje, osim ako se radi o blagdanima Gospodnjim koji spadaju na nedjelje kroz godinu.

Spomendani su treći stupanj liturgijskih slavlja. Na spomendane slavi se neki manje važan spomen u čast Blažene Djevice Marije ili nekoga sveca. Spomendani mogu biti obvezatni ili neobvezni.

Katolički liturgijski kalendar – Svetkovina, blagdan i spomendan

1.stupanj (Svetkovine): Uskrs, Božić, Bogojavljenje, Uzašašće, Duhovi, Dani vazmene osmine, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj, Blagovijest, Bezgrešno Začeće B. D. Marije, Velika Gospa, Svi Sveti, Sv. Josip, Sv. Petar i Pavao, Rođenje Sv. Ivana Krstitelja, Vlastite svetkovine, svetkovina posvete i godišnjice posvete vlastite crkve, svetkovina naslovnika vlastite crkve i svetkovina naslovnika, utemeljitelja ili glavnog zaštitnika reda ili kongregacije.

2.stupanj (Blagdani): Sveta Obitelj, Krštenje Gospodinovo, Prikazanje Gospodinovo, Preobraženje Gospodinovo, Blagdani B. D. Marije i svetaca u liturgijskom kalendaru, Vlastiti blagdani kao što su glavni zaštitnik biskupije, kraja ili naroda i drugi vlastiti blagdani mjesne Crkve.

3.stupanj (Spomendani): Slavlja označena u liturgijskom kalendaru kao “spomen”, vlastiti spomendani mjesne Crkve.

Sidebar